Antivirusprogram – Behövs det?

När vi läser om hur enkelt det är att drabbas av virus och hur hackers gång på gång kommer åt känslig information är det lätt att bli orolig. Mängden skadlig programkod i omlopp tycks öka för varje år som går. Därför vänder sig många till antivirusprogrammen. Fungerar de och behöver du skaffa ett? Det ska vi nu titta närmare på.

Är du redan drabbad av virus?

Känns din dator trög och långsam? Märker du att den tar ovanligt lång tid att starta och att den ofta drabbas av problem kan det vara ett tecken på att din dator är infekterad av ett virus. Om ingen åtgärd vidtas riskerar situationen att bli ännu värre. Dessa virus fungerar nämligen som riktiga virus och varje gång ett infekterat program körs kan det spridas vidare. Exakt vilka skador det leder till beror på vad viruset programmerats för att göra. Dessutom finns risken att du omedvetet sprider viruset vidare till andra datorer i hushållet eller till andra människor, ofta via e-post.

Hur antivirusprogram fungerar och varför de behövs

Kortfattat är ett antivirusprogram en mjukvara som utvecklats för att skydda och bekämpa skadlig programkod. Vanligtvis körs de hela tiden och övervakar ständigt allt som sker. Med jämna mellanrum schemaläggs en mer noggrann genomsökning av din dator, alternativt kan du själv aktivt begära en genomsökning. Om antivirusprogrammet hittar någon form av skadlig programkod kommer antivirusprogrammet omedelbart att ge en varning och vidta en åtgärd. Antingen kan det ta bort filer, reparera skadade filer eller sätta dem i karantän. Oerfarna användare bör följa mjukvarans rekommendationer, men mer erfarna användare kan i vissa fall göra egna inställningar.

Anledningen till att antivirusprogram behövs är att de blir något av din dators dörrvakt. Kommer en bråkstake och försöker ställa till oreda så blir det inget tillträdde. Dessutom kan de kasta ut någon som blev insläppt av misstag när denna börjar störa ordningen på insidan. Håller du antivirusprogrammet uppdaterat kommer det alltid finnas där som en effektiv vakt mot både mindre bus och riktigt allvarliga attacker.

Vilket antivirusprogram ska jag välja?

Ett av de viktigaste besluten är om du ska satsa på en gratisversion av antivirusprogram eller en betald version. Likt för annan mjukvara får man vad man betalar för och de betalda versionerna håller högre kvalitet. De har ett mer heltäckande skydd och du kan också få tillgång till support. För gratisversioner kan det vara lämpligt att använda flera olika skydd. Lägg dock märke till att även betalda versioner av antivirusprogram kan ha en gratis prövotid på 1-3 månader. Ett tips är att utnyttja den gratis-prövotiden och sedan uppgradera till en fullvärdig licens om du är nöjd med skyddet.

IT-Makarna kan hjälpa dig

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, Vi ger support på plats, genom fjärrstyrning, email eller telefon. Helt enkelt det som passar dig bäst.
Behövs det kommer vi givetvis till dig.